A hagyományos lisztben igen magas a gluténtartalom és erre egyre többen érzékenyek rá. A szervezetük nem képes feldolgozni ezt az anyagot, ami különböző kellemetlen tüneteket eredményez. A teljes kiőrlésű zabliszt viszont glutént nem tartalmaz, így az bárkinek fogyaszthatóvá válik.
Ennek köszönhetően, igen megnőtt a kereslet az elmúlt években a termék iránt. Persze nemcsak ez az egyetlen előnye a teljes kiőrlésű zablisztnek. Nagyon gazdag rostanyagokban is, aminek fontos szerepe van az emésztés és a tápanyag felszívódása során.
A rostokban gazdag ételek telítettséget adnak, viszont kalóriaszegények, így ideális azok számára is, akik testsúly problémával küzdenek. Nem feledkezhetünk meg a teljes kiőrlésű zabliszt jelentős vitamin és ásványi anyag tartalmáról sem.
B- és E-vitaminban szintén bővelkedik és olyan fontos anyagokat is tartalmaz, mint az alumínium, a cink és a kobalt. Ezek a nyomelemek kevés táplálékunkban vannak jelen, ezért a teljes kiőrlésű zabliszt rendszeres fogyasztása igen fontos lenne.