Ha borokról beszélünk, akkor mindenkinek a vörös és a fehér fajták jutnak eszébe először. Pedig más típusai is vannak ennek az italnak. A rosé bor is nagyon népszerű, főleg a hölgyek körében.
Ennek az íze ugyanis sokkal fűszeresebb, gyümölcsös jegyekkel kiegészítve, ami igazán remek választás lehet a desszert mellé vagy után. Az ilyen borok is kékszőlőből készülnek, a vörösborhoz hasonlóan. Azonban a szüretelés után jóval rövidebb ideig tart a héjon ázás a rosé bor esetében.
Így a szőlő héjából kevesebb színanyag ázik ki, emiatt lesz jellegzetes színe az italnak. Ezek a borok érlelés nélkül kerülnek a palackokba, mivel fontos, hogy megőrizzék frissességüket. Csak ilyenkor érezhetőek rajtuk a gyümölcsös aromák.
A rosé bor esetében nem igaz az állítás, hogy minél idősebb, annál nemesebb. Általában könnyebb ebédekhez, salátákhoz, valamint édes ízük miatt, a desszertekhez érdemes fogyasztani rosé bort. A hazai pincészetekben is készülnek ilyen italok, amelyek közül talán a legismertebbek a kékfrankos szőlőből készültek.