Az ágyas pálinka előállításának menete

Ágyas pálinka
Ágyas pálinka

A legtöbb jellegzetes alkoholos itallal szemben, a hagyományos pálinkát csak ritka esetben hagyják érni. Általában már a második lepárlás után palackozzák. Az érlelés nem kerülhető el az ágyas pálinka készítése során.

Az ágyas pálinka előállításának első lépései semmiben sem különböznek az egyszerű kisüsti készítésétől. Tulajdonképpen szinte bármilyen kisüstiből lehet ilyen pálinkát gyártani. A második lepárlás után kapott italt tölgyfahordókba töltik, amiben már benne van az adott gyümölcsből készült ágy is.

Ha szilvából készült a pálinka, akkor szilvaágyra, ha barackból, akkor barackágyra töltik a szeszt. Így hagyják érni néhány hónapot vagy akár több évet is. A borokhoz hasonlóan, a pálinkára is jellemző, hogy minél idősebb, annál nemesebb.

Bár ezt általában nem szokták több évig érlelni, de ismerünk 20 éves pálinkát is. Az ágyas pálinka jellegzetessége, hogy átveszi a gyümölcs színét és zamatát, így még különlegesebb és ízletesebb lesz a kapott ital. A lágyabb íz-világgal rendelkező alkohol ideális lehet a családi ünnepeken.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás