A Kadarka rövid története

A kék kadarka
A kék kadarka

Létezik egy igazán nemes szőlőféle, amit szinte már teljesen hazainak tartunk, annak ellenére, hogy valamikor az 1444-es év környékén, a várnai csata végén, a török hódoltság elől menekülő nemzetek hoztak be. A Kadarka sokáig meghatározó szerepet játszott a magyar szőlőtermesztésben. Igazi szülőhelye azonban nem itt van, hanem valahol a Balkán-félsziget pontuszi vidékein található.

Nagyon sok névvel illették az elmúlt idők során, amelyek sok esetben azokra a területekre utalnak, ahol termesztették vagy éppen termesztik a mai napig. Romániában, Albániában és Bulgáriában is egész nagy területeken foglalkoznak vele. A Kadarka eredeti elnevezését a Skhodari tóról, valahonnan Albániából származtatják.

Ettől eltekintve azonban, még számos ráillesztet megnevezést ismerhetünk, mint például a Fekete budai, Kadar, Gamza, Negru moale vagy éppen a Törökszőlő. A kezdeti lelkesedés ellenére, amikor még majdnem 47 ezer hektárnyi területen volt termesztve hazánkban a Kadarka, ma már nagyon visszacsappant a területnek a mérete, mert alig ezer hektáron található meg.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás