Franciaország nemcsak a parfümjeiről, hanem a szeszesitalokról is híres. Az abszint után a konyak is eredetvédett, egyenesen a francia földekről származik. Leginkább a borra hasonlít, amit az bizonyít, hogy a borpárlatot tölgyfahordóban érlelik tovább. A település neve azonos a szeszesitaléval, a Cognac nevű terület ma már híres bortermelő vidék.
A párlat elkészítéséhez meghatározott szőlőfajok állnak rendelkezésre, amit szigorú követelmények szerint kell elkészíteni, amely hagyományokat immár 300 éve engedelmesen követnek. Legelőször figyelembe kell venni a szőlőfajok listáját, majd el kell végezni az első lepárlást a régi korok szerinti rézüstökben.
Ezután a lepárlást még egyszer meg kell ismételni, hogy így egy színtelen, nagyjából 70 fokos szeszesital legyen a végeredmény, amit 2 vagy több éven keresztül tölgyfa hordóban kell érlelni. A lejárt idő után még hátra van a hígítás és utolsó lépésként a különböző konyakok összekeverése. A konyak minőségi ízéért mindig a kóstolómester felel.